Ενδιαφέρουσα ομιλία για το ίντερνετ και τους κινδύνους του, από το Start Smart School

13 Δεκεμβρίου 2014

omilia start smart internet ano liosia omilia didiktyo stella flora ano liosia start smart

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία διοργάνωσε το Κέντρο Ξένων Γλωσσών «START SMART» της Ελένης Πετροπούλου (Πίνδου 71) με τίτλο: «Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο: Η Άγνοια Βλάπτει Σοβαρά την Οικογένεια» με την εκπαιδευτικό και εκπαιδεύτρια, Στέλλα Φλωρά.

Η ομιλία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014 στο αμφιθέατρο του 2ου ΓΕΛ Άνω Λιοσίων, στα πλαίσια των κοινωνικών δράσεων του Europalso, με ελεύθερη είσοδο για όλους.
Η κα Στέλλα Φλωρά έκανε μια αναλυτική παρουσίαση των κινδύνων που ελοχεύουν από την ανεξέλεγκτη χρήση του διαδικτύου (κυβερνοβασανισμός, εθισμός, διαδικτυακοί θηρευτές, ακατάλληλο υλικό, φωτογραφίες κλπ). Έκανε μια εκτενή αναφορά στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης που προτιμούν τα παιδιά και οι έφηβοι (Facebook, Stardoll, Snapchat, Skype, Askfm κ.λπ.).

Επίσης μίλησε για το ποια είναι και ποιοι ακριβώς κίνδυνοι απειλούν τα παιδιά και τους εφήβους σε αυτά, δίνοντας αναλυτικά παραδείγματα που οι γονείς χωρίς υπερβολές προβληματίστηκαν αρκετά! Η κα Φλωρά έκανε την εξής ερώτηση στους γονείς: «Μπορεί ο γονέας να θέτει σε κίνδυνο το ίδιο του το παιδί μέσα από το δικό του προφίλ στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Facebook κλπ);» και φυσικά έδωσε μια εμπεριστατωμένη απάντηση για το πόσο σημαντικό είναι να προστατεύονται τα παιδιά, για το που μπορούν να καταλήξουν οι φωτογραφίες των παιδιών αλλά και για το πώς μπορεί ένας γονιός να προστατέψει την ιδιωτικότητά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας περιελάμβανε συμβουλές βήμα-βήμα για την όσο το δυνατόν καλύτερη εκπαίδευση και καθοδήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο. Εκτενής αναφορά έγινε στοcyber bullying που είναι το αντίστοιχο του σχολικού εκφοβισμού, το οποίο γίνεται όμως με την χρήση της τεχνολογίας. «Στατιστικά, ένα στα δέκα θύματα μιλάει και ένας από τους κύριους λόγους οι οποίοι αναγκάζουν τον δήμο να κρατήσει το στόμα του κλειστό, ξέρετε ποιος είναι; Προτιμούν να υπομείνουν το μαρτύριο, παρά να ρισκάρουν να τους κόψουν τις επικοινωνίες οι γονείς τους. Γιατί αν ερχόταν σε σας το παιδί και σας πει «Μαμά έχω πέσει θύμα cyber bullying», το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό της μαμάς είναι «θα στα κόψω όλα, κλείνω τα τηλέφωνα». Και για να μην στερηθούν αυτό, υπομένουν τον βασανισμό με ολέθριες συνέπειες πολλές φορές» τόνισε η κα Φλωρά.

Στο τέλος της ομιλίας, έγινε κλήρωση για το εξαιρετικό βιβλίο του Μανώλη Σφακιανάκη, «Εθισμός στο διαδίκτυο», το οποίο κέρδισε μητέρα δύο μαθητριών του Start Smart.

Το συμπέρασμα της ομιλίας ήταν ότι η λύση βρίσκεται στη διαρκή επιμόρφωση και ενασχόληση με τον κόσμο του διαδικτύου έτσι ώστε ο γονέας να μπορεί να εκπαιδεύσει, να καθοδηγήσει, να συμβουλέψει αλλά και να ελέγξει το παιδί του. Γιατί όπως τόνισε η κα Φλωρά «οι μεγάλοι είναι χειρότεροι, αλλά σε τελική ανάλυση είμαστε ενήλικες και έχουμε ευθύνη των πράξεών μας. Όταν όμως από εμάς εξαρτώνται παιδιά, έχουμε διπλή ευθύνη. Εσύ κάνε ότι θέλεις! Όμως το παιδί σου δεν μπορείς να το αφήνεις χωρίς αλεξίσφαιρο στο διαδίκτυο».

Hello World!«Καλάθι αγάπης» 250 κιλών από το “Start Smart” στο Κοινωνικό Μαγειρείο Δήμου Φυλής!