Συνέντευξη της Ελένης Πετροπούλου στην εφημ. Δυτική Όχθη

30 Αυγούστου 2015

ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ – 30/08/15

Σεπτέμβριος σημαίνει έναρξη σχολικής χρονιάς και νέων στόχων. Η ξενόγλωσση εκπαίδευση είναι το άλφα και το ωμέγα και αποτελεί το επαγγελματικό εισιτήριο στην αγορά εργασίας. Γι αυτό σας παρουσιάζουμε το Start Smart που βρίσκεται επί της Πίνδου 71, κοντά στο κλειστό Δροσούπολης Άνω Λιοσίων.Πρόκειται για ένα φροντιστήριο που, μέσα στην κρίση, κατάφερε να αναπτύσσεται συνεχώς, χάρη στον επαγγελματισμό και τη χρήση της τεχνολογίας από την ομάδα των ανθρώπων πίσω από τις επιτυχίες των πτυχίων. Η ιδιοκτήτριά του Ελένη Πετροπούλου μιλάει στη Δυτική Όχθη για το Start Smart και για ότι αυτό πρεσβεύει στην ξενόγλωσση εκπαίδευσης του Δήμου Φυλής.

Για ποιους λόγους το Start Smart θεωρείται ένα πρωτοποριακό κέντρο ξένων γλωσσών;
Αρχικά, διότι πέρα από την κλασσική διδασκαλία, χρησιμοποίησε πρώτο και όσο κανένα άλλο κέντρο την τεχνολογία, η οποία βοηθάει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους μαθητές όλων των μαθησιακών τύπων. Επίσης, γιατί προσπαθεί και περνάει όχι μόνο γνώσεις γραμματικής και συντακτικού αλλά και την κουλτούρα της κάθε ξένης γλώσσας, μέσα αλλά και έξω από την τάξη. Όπως λέμε, σε εμάς οι ξένες γλώσσες παύουν να είναι ξένες.

Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί στο Start Smart;
Από το φετινό Σεπτέμβριο, θα διδάσκουμε και τα παιδιά νηπιαγωγείου στην τάξη που ονομάσαμε “Smart Junior” με ειδική σειρά βιβλίων που απευθύνεται σε νήπια. Μέσω της μουσικής, των τραγουδιών και των παιδικών ιστοριών με καρτούν στις ψηφιακές μας αίθουσες, θα γνωρίσουν ακουστικά και προφορικά την αγγλική γλώσσα, ως βάση, με έναν πολύ ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο.

Δίνετε ιδιαίτερη σημασία στο βιωματικό τρόπο εκμάθησης της γλώσσας. Η επιτυχία αυτής της επιλογής πως αποτυπώνεται;
Πρώτα απ’ όλα, με τα αποτελέσματα στις εξετάσεις από τα πιο μικρά πτυχία έως τα πιο μεγάλα. Όταν απευθύνεσαι σε παιδιά, πρέπει συνεχώς να ψάχνεις να βρίσκεις ενδιαφέροντες τρόπους, έτσι ώστε να τα προσεγγίσεις, να τα κάνεις να αγαπήσουν αυτό που μαθαίνουν, και τελικά, να «κατακτήσουν» ένα από τα πιο σημαντικά εφόδια για το μέλλον τους. Ας πούμε μετά από τη συμμετοχή τους σε μια αγγλική θεατρική παράσταση του Start Smart, θα θυμούνται εκφράσεις και λέξεις χωρίς να έχουν καθίσει να μελετήσουν κανόνες και εξαιρέσεις με τον παραδοσιακό τρόπο μελέτης. Και μάλιστα από όλο το έργο κι όχι μόνο από το ρόλο του καθενός! Βιωματικά μαθαίνεις ουσιαστικότερα και για πάντα.

Παιχνίδι, τραγούδι, παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων είναι μερικοί από τους εκπαιδευτικούς δρόμους που ακολουθείτε.Δηλαδή, τι ακριβώς κάνετε και γιατί επιλέξατε αυτόν τον τρόπο;
Αρχικά, μη πιστέψει κάποιος ότι θα μπει στο φροντιστήριο και θα είναι σαν να βρίσκεται σε συναυλία. Είμαστε ένα κλασσικό φροντιστήριο ξένων γλωσσών. Κάνουμε μάθημα, βάζουμε ασκήσεις, εξηγούμε τα γραμματικά φαινόμενα. Απλά, όταν το μάθημα γίνεται μέσω διαδραστικού πίνακα, το ενδιαφέρον από τη μεριά των μαθητών ανεβαίνει αποδεδειγμένα και κατακόρυφα. Οι μαθητές ανυπομονούν να αρχίσει το μάθημα! Όταν οι εργασίες έχουν να κάνουν με αγαπημένους καλλιτέχνες ή αθλητές, που θαυμάζουν τα παιδιά, όταν χρησιμοποιούμε σωστά το διαδίκτυο, όταν τους πηγαίνουμε σε αγγλικές παραστάσεις όπως το CATS πέρυσι ή το MAMA MIA φέτος, στις 14 Οκτωβρίου, τότε η δουλειά μας είναι σαφώς πιο ευχάριστη για εκείνα.

Σε μια εποχή πολλαπλών επιλογών το Start Smart έχει επενδύσει στην τεχνολογία…
Ακριβώς. Από το 2008. Από την πρώτη στιγμή. Δεν κερδίσαμε τυχαία τους μαθητές μας. Για τις διαδραστικές μας αίθουσες επενδύσαμε δικά μας χρήματα. Δεν πήραμε επιδοτήσεις ή δωρεάν διαδραστικούς πίνακες μετά από συμφωνία με εκδοτικούς οίκους. Κάθε χρόνο, όταν ανοίγαμε και μια καινούρια αίθουσα, την εξοπλίζαμε όπως πρέπει, προκειμένου όλες οι τάξεις, όλα τα τμήματα και σε όλες τις γλώσσες, να ζουν τη μαγεία αυτής της διδασκαλίας. Μας κάνει εντύπωση το γεγονός πως είμαστε στο 2015 και κάποιοι ακόμα διδάσκουν όπως το 1995 και πίσω…

Για τη φετινή χρονιά τι καινοτομίες σχεδιάζετε;
Από το ξεκίνημά μας, δείχνουμε ότι το Start Smart και η ομάδα μας είμαστε σωστοί επαγγελματίες. Ας πούμε, τα SMS που στέλνουμε εδώ και χρόνια είναι κάτι που αναγνώρισαν όλοι οι γονείς σε πρόσφατη έρευνα. Ή το γεγονός ότι είχαμε ιστοσελίδα δεν μας εμπόδισε να θέλουμε το καλύτερο για τους γονείς και τους μαθητές μας. Έτσι, την 1η Ιουνίου παρουσιάσαμε την φρέσκια μας ιστοσελίδα με ακόμη περισσότερα και χρήσιμα πράγματα για τους γονείς και τους μαθητές. Η φετινή καινοτομία μας θα είναι το «ανέβασμα» των εργασιών για το σπίτι, για όσους απουσιάσουν από το μάθημα, ή για περαιτέρω έλεγχο των μαθητών από τους γονείς. Και φυσικά, όπως προείπαμε θα είναι και η τάξη «Smart Junior» για παιδιά νηπιαγωγείου.

Μιας που μιλήσατε για έρευνα, θέλετε να μας πείτε για αυτή;
Τον περασμένο Μάρτιο, κατά την περίοδο των βαθμολογιών, οι γονείς απάντησαν ανώνυμα σε ερωτηματολόγιο με σχεδόν 30 ερωτήσεις. Τα συμπεράσματα της έρευνας τα ανεβάσαμε και στο startsmart.gr και ήταν ομολογουμένως πολύ θετικά για τη δουλειά μας. Αξίζει να τονίσουμε ότι το 97% των γονέων είναι ικανοποιημένο όσον αφορά στην εκπαίδευση των μαθητών, καθώς και σε άλλους παράγοντες όπως είναι η άμεση επικοινωνία μεταξύ φροντιστηρίου και γονέων καθώς και τα δίδακτρα – ιδίως αυτήν την δύσκολη εποχή.

Τι θα θέλατε να πείτε στους γονείς των μαθητών σας και τι σε αυτούς που δεν σας ξέρουν;
Τους γονείς που μας ξέρουν και μας εμπιστεύονται θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη, την οποία έχει φέρει η αμφίδρομη εκτίμηση. Επί της ευκαιρίας, να πω συγχαρητήρια σε όλους τους επιτυχόντες μας και να ευχηθώ μια καλή σχολική χρονιά σε όλους. Τους γονείς που δεν μας ξέρουν, θα ήθελα να τους παροτρύνω να μάθουν για τη δημιουργική ομάδα μας, μέσα από το startsmart.gr και να μας επισκεφθούν στην Πίνδου 71. Έχουμε φτιάξει ένα φροντιστήριο με πολλή αγάπη. Ένα χώρο που θα διαλέγαμε κι εμείς οι ίδιοι για τα δικά μας παιδιά και την εκπαίδευσή τους.

100% Επιτυχία του Start Smart
στις εξετάσεις Cambridge,
Michigan και Europalso!
Start Smart: οι μόνοι που συμμετείχαμε στις εξετάσεις του Cambridge!